
BELGELENDİRME ŞARTLARI
Kadın ve erkek kuaförleri uluslararası nitelikte MYK mesleki yeterlilik belgesi alarak iş yeri açmak için gerekli olan ustalık belgesi sınavlarına doğrudan girme hakkı elde eder.
Bu sayede ustalık belgesini alabilirler ayrıca mesleki yeterlilik belgesi uluslararası personel belgelendirme standardına uygun olarak verildiğinden yurt dışında kuaförlük mesleğini icra etmek isteyen kişiler için büyük avantajlar sağlamaktadır.
Kuaförlük sınavına giriş için herhangi bir ön şart veya mezuniyet diploma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adaylar için sınava girmeden önce bir eğitim alma zorunluluğu yoktur.
Kadın ve erkek kuaförleri istedikleri birimlerden sınava girebilmektedir. Kadın ve erkek kuaförleri için hangi birimlerin gerekli olduğu birim paketleri (alternatifler) MYK tarafından belirlenmiştir..
Sınav başvurusunda adaylardan doldurulmuş ve ıslak imzalı aday başvuru formu, pasaport veya kimlik fotokopisi ve başvuru ücretinin öğrendiğine dair banka dekontu istenmektedir.
Başvurusu onaylanmış adaylara 2 sınav hakkı verilmektedir.
MYK kuaför seviye 4 sınavları teorik ve performans olarak uygulanmaktadır. Sınava girecek adaylar seçtikleri alternatifin içeriğine göre sınavlara girmektedirler.
Sınav Birimleri
Zorunlu Birim
A1 Birimi İş Süreçlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Organizasyon Ve Mesleki Gelişim
Seçmeli Birimler
B1 Birimi Kadın Saç Kesimi Seçmeli
B2 Birimi Kadın Saçına Geçişi Şekil Verme Seçmeli
B3 Birimi Erkek Saç Kesimi Şekil Verme Ve Traş Seçmeli
B4 Birimi Saç Rengi Değiştirme Ve Son Olarak Seçmeli
B5 Birimi Saça Kalıcı Şekil Verme
Sınav Alternatifleri
Alternatif-1: A1 ve B1, B2, B4, B5
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, Kadın Kuaförlüğü uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif-2: A1 ve B3, B4, B5
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, Erkek Kuaförlüğü (Berber) uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif-3: A1 ve B1, B2, B3, B4, B5 Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, hem Kadın Kuaförlüğü hem de Erkek Kuaförlüğü (Berber) uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir. Herhangi bir alternatifte belge almış adaylar, başarılı oldukları birimlerin geçerlilik süresi içerisinde diğerine başvurdukları takdirde, ulusal yeterlilikte herhangi bir değişiklik yapılmamış ise belgelendikleri alternatif(ler) ile başvurdukları alternatif(ler)de ortak olan birim(ler)deki başarıları geçerli sayılarak, bu birim(ler)den muaf tutulurlar
Alternatif-4: A1, B1 ve B2 Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, kadın saç kesimi ve kadın saçına geçici şekil verme uygulamasında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif-5: A1 ve B3 Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, erkek saç kesimi, şekil verme ve tıraş uygulamasında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Teorik sınav soruları UY ulusal yeterlilikte bulunan bilgi ifadesi başlıklarına göre sorulmaktadır. Performans sınavlarında ise adaylardan ulusal yeterlilikte bulunan beceri yetkinlik başlıklarının uygulanması beklenmektedir.
Önemli: Kadın Kuaförlüğü performans sınavları cansız manken üzerinde uygulanmaktadır. Erkek berberliği sınavlarında canlı manken kullanılmaktadır. Adayların sınava, saç-sakal ve diğer işlemlere uygun manken getirmeleri gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar belge masraf karşılığı yatırdıkların da mesleki yeterlilik belgesi ve kimlik basılarak adreslerine kargo ile gönderilmektedir.
Comments