top of page

İşyeri Hekimi Eğitimi / Belgesi


İş Yeri Hekimi Nedir?

İşyeri hekimleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikaya sahip olan hekimlerdir. İşyerlerinde sağlık ve güvenliği artırmaya yönelik getirilen uluslararası standartlardaki kanun ve düzenlemelere uygunluk sağlamak için iş güvenliği uzmanları ile beraber çalışırlar.


İşyerindeki sağlık gözetimi ile ilgili çalışmaların kaydedilmesi, işyerinin yasal sorumluluklarını yerine getirdiğinin denetimi, sağlık uygulamalarının ve muayenelerin yapılmasının sağlanması, işe girişte ve sonrasında periyodik muayenelerinin yapılması, sağlık raporlarının hazırlanması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu'na ve saha denetlemelerine katılım gibi hususlar temel çalışma konularıdır.


İşyeri hekiminin bir iş yerinde çalışma süresi, çalışan işçi sayısına bağlılık gösterdiğinden işyeri hekimleri yarı veya tam zamanlı çalışabilirler. Görevleri gereği çalışma alanları ile ilgili kanun ve düzenlemeleri yakından takip ederler.


Nasıl İş Yeri Hekimi Olunur?


İş Yeri Hekimi olmak için aşağıdaki kriterleri yerine getirmek gerekmektedir;

  • Üniversitelerin altı yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmak,

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirdiği eğitim kurumları tarafından verilen İş Yeri Hekimliği kursuna katılmak ve iş yeri hekimliği belgesi almak.

İş Yeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?

· Üniversitelerin 6 yıllık tıp eğitimini başarılı bir şekilde bitirerek doktorluk belgesini almak İş yeri hekimliliği için en geçerli hususu oluşturuyor. Bu yeterliliğe sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirdiği eğitim kurumları tarafından verilen İş Yeri Hekimliği kursuna katılarak kursu başarılı bir şekilde geçtiklerinde İşyeri hekimliği belgesi almaya hak kazanırlar.


· Bu belge için açılan kursun saati ve eğitim programları önceden belirlenmiştir. İşyeri hekimliği belgesi programı teorik olarak 180 saat ve uygulamalı olarak 40 saatlik bir program olarak uygulanıyor. Toplamda 220 saatlik bir program sonucunda işyeri hekimliği belgesi alınmaya hak kazanılıyor. Verilen eğitim programının tamamlayan işyeri hekimi adayları yapılan 100 soruluk sınavda en az 70 alma zorunlulukları bulunuyor. 70 alamayan adayların ikinci bir sınava girme hakları bulunuyor. Bu sınavda da başarılı olamayan adaylar tekrara 220 saatlik eğitimden sonra sınava girme hakları bulunuyor.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page